Introducció al desenvolupament d'aplicacions per a Palm OS (6a part).

Amb la col·laboració de http://www.dactil.info/cosespalm

Introducció al desenvolupament d'aplicacions per a Palm OS (6a part).

Crear una aplicació PalmOS


Desprès de conèixer els conceptes bàsics implicats en el desenvolupament per Palm OS i de presentar el model de programació basat en events, ha arribat l'hora de desenvolupar una aplicació. Ho farem en aquest i en els propers quatre articles, on veurem d'una manera pràctica la creació d'una aplicació Palm OS.

El nostre objectiu serà la creació d'un senzill programa que ens permeti fer la típica conversió d'euros a ptes. i viceversa.

Primeres decisions.
El primer que hem de fer és prendre unes quantes decisions:
  • Crear un fitxer autoexecutable (*.prc) o un que necessiti un interpret o màquina virtual ?
  • Per quines versions de PalmOS el volem fer compatible ?
  • Quin entorn de desenvolupament que utilitzarem ?

Crear un fitxer autoexecutable (*.prc) o un que necessiti un interpret o màquina virtual ?
Pel tipus d'aplicació que volem crear és més practic de cara a l'usuari que sigui un fitxer PRC. Un programa per convertir d'euros a ptes. és una aplicació molt petita i concreta que no justifica obligar a l'usuari a instal·lar-se un interpret o una màquina virtual per poder executar la nostra aplicació. Per altre banda en aquesta sèrie d'articles pretenem exposar les bases del desenvolupament clàssic amb Palm OS per tant el nostre objectiu ara és crear un PRC, més endavant ja veurem les opcions i avantatges de crear aplicacions script o que corren amb màquines virtuals.

Per quines versions de PalmOS el volem fer compatible ?
Un conversor d'euros/ptes. no ha d'aprofitar cap característica concreta de les darreres versions de Palm OS, per altre banda és una utilitat prou bàsica i senzilla com per que la fem extensible a la majoria d'usuaris de Palm OS. Per tant la nostra aplicació la crearem pensant en que es pugui utilitzar en qualsevol dispositiu Palm OS que utilitzi com a mínim el Palm OS 3.5.

L'entorn de desenvolupament que utilitzarem ?
Una vegada aclarits els dos primers punts ja tenim pràcticament definit quin entorn de desenvolupament utilitzarem, les PRC-TOOLS.

Amb les PRC-TOOLS podem crear aplicacions PalmOS 3.5, 4 i 5 (5 amb certs matisos), i generar directament autoexecutables PRC. El llenguatge de desenvolupament que utilitzarem és el C, encara que també podríem utilitzar C++.

PRC-TOOLS és un entorn basat en el compilador GCC que funciona en Linux, MascOS X i Windows (amb CygWin), és l'entorn clàssic i probablement més utilitzat des de fa temps a l'hora de crear aplicacions Palm OS, i tal com hem comentat en altres articles, és el que utilitzarem principalment d'exemple, malgrat que hi ha altres entorns i llenguatges.

Altres entorns de desenvolupament C/C++ que podríem utilitzar en aquest moment son:

PODS
El nou entorn de desenvolupament de Palm OS que ens permet crear aplicacions per PalmOS 4, 5 i 6. Però només funciona en Windows 2000.

OnBoardC Suite
Un entorn per crear i compilar en el mateix ordinador de butxaca.

CodeWarrior
Un entorn comercial de desenvolupament per Windows i MacOSX Les PRC-TOOLS

Les PRC-TOOLs permeten treballar amb C/C++ utilitzant el compilador GCC. També inclouen un compilador de recursos (el PilRC) i un enllaçador. També ens sera necessari descarregar e instal·lar-nos el SDK de PalmOS, en concret el SDK 5r3 (també anomenat Garnet) que permet crear aplicacions per Palm OS 3.5, 4 i 5.

Si treballem amb Windows (98/2000/XP) ens caldrà a més a més instal·lar-nos primer el CygWin. Per descarregar el SDK de PalmOS cal que ens registrem com a desenvolupadors a la web de PalmSource, às gratuït.

Una vegada tinguem tot això instal·lat i a punt ja podem anar a la part pràctica: crear una aplicació.
Aprofito per comentar que podeu seguir la sèrie d'articles de programació sense necessitat d'instal·lar res, i en tot cas una vegada ja conegueu les tècniques i procediments, instal·lar un entorn de desenvolupament i començar a provar.

Hi ha tres fases bàsiques en la creació de l'aplicació:

  1. Dissenyar com ha de ser l'aplicació i crear la interfície d'usuari
  2. Programar
  3. Provar i depurar

Les fase 1 i 2 les farem amb les PRC-TOOLS, la 3 la farem utilitzant el Palm OS emulator (per Windows i Linux) una aplicació que emula un Palm i ens permet provar i depurar els programes abans d'instal·lar-los a l'ordinador de butxaca.

En el proper article veurem en detall la fase 1 i començarem a fer real la nostra aplicació de conversió d'euros/ptes.

Principals recursos comentats en l'article

Següent: Introducció al desenvolupament d'aplicacions per a Palm OS (7a part).
Anterior: Introducció al desenvolupament d'aplicacions per a Palm OS (5a part)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Conversió de text a parla en català

Bon Nadal i feliç 2006

Ens hem traslladat a palmcat.tiddlyspot.com