El Govern ignora el programari lliure en català


Tot i la seva "aposta" pel programari lliure, sembla que el Govern no s'ho acaba de creure.

La Generalitat ha obert un canal de noticies amb un navegador sense línia (off-line navigator) que no està en català (Avantgo), obliga fer servir Windows i a suscriure's a un canal d'una empresa privada americana (tot s'ha de fer en anglès).

Fa uns mesos Televisió de Catalunya ens va sorprendre amb la mateixa estratègia, a la web de Telenotícies.com. TV3 només explica a la secció PDAs com es pot veure la seva pàgina amb programari propietari en anglès (Avantgo), quant disposa d'una alternativa en català amb programari lliure (Plucker), anunciat a la pròpia web de la Generalitat des de fa més d'un any.

Llavors (agost 2004), PalmCAT es va posar en contacte per correu electrònic amb l'editor de telenotícies.com i amb la SG de Política Lingüística, per comunicar aquesta situació. Tot i així avui hem pogut comprovar que a l'esmentada pàgina de Telenotícies.com segueix havent només les instruccions per a l'Avantgo.

De fet tan les notícies de la Generalitat, com les de TV3 es poden rebre tan amb el Plucker com amb l'Avantgo, però com pot ser que en tots dos llocs, hi hagin les instruccions per a un programa propietari en anglès, i que no hi siguin les d'un programa lliure equivalent en català?.

Plucker

El Visualitzador Plucker és l'aplicació que podeu instal·lar al dispositiu de butxaca Palm (l'arxiu .prc). És l'interfície que heu de fer servir per veure els continguts Plucker.
Si ja disposeu de documents en format Plucker (en podeu trobar a les seccions de llibres i documents de PalmCAT), és tot el que us cal. Si voleu crear els vostres propis continguts, us caldrà instal·lar el paquet que conté els component del distiller, com ara Escriptori Plucker (Desktop).

Hi han dues versions, alta resolució per a dispositius que admeten una resolució de 320x480 pixels (Tungsten, Sony i Zodiac) i baixa resolució per a dispositius que admeten una resolució de 160x160 píxels.

Prestacions:
Tipus de lletra normal, petit, molt petit i i de l'usuari, color, enllaços entre pàgines, categories i moltes opcions.
Permet resolucions fins a 320x480 (amb la versió d'alta resolució).

Per conèixer millor les prestacions del navegador GNU Plucker, podeu veure aquesta interessant comparació entre les prestacions de Plucker, Avantgo i iSilo

Nota: Fonts de la SG de Política Lingüística, ens confirmen que es canviarà. Quant així sigui tornarem a informar. 4-11-2004 14:27
Poc després, també ens ha arribat de fonts del DURSI que s'està fent el possible per resoldre aquesta situació.

Següent: Més sobre dispositius integrats
Anterior: Més suport a la campanya Dtg en català

Notícies relacionades: El Govern ignora el programari lliure en català - 2a part
Premsa - Generalitat de Catalunya
L'Ajuntament de Barcelona aposta pel programari lliure
PalmCAT participa als actes de La Mercè
Plucker

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Els camins del paradís perdut - Llorenç Riber

Ens hem traslladat a palmcat.tiddlyspot.com

Conversió de text a parla en català