Palm OS per a Linux


La versió 6 del Sistema Operatiu Palm, anomenada Cobalt, a grans trets, i amb les salvedats que calguin, donat que no soc especialista en sistemes operatius, està formada per dues parts principals: el nucli, kernel en anglès i la interfície d'usuari, el famós UI en anglès. El primer ve a ser el motor i el segon la carrosseria i els acabats.

Per a la majoria d'usuaris d'un vehicle, mentre el motor sigui sòlid, el que ens importa no és precisament el motor, sinò la manera com es condueix el vehicle, així com la compatibilitat del vehicle amb les carreteres i recursos actuals, i, molt important, el seu preu.

Actualment, la versió 6 del Sistema Operatiu Palm, anomenada Cobalt, es basa en el nucli del BeOS un sistema operatiu ideat per la companyia Be Inc. que PalmOne va adquirir en el seu dia.

Què representa canviar el nucli del sistema operatiu Palm? La idea anunciada per PalmSource és que serà possible adquirir vehicles Palm amb el propi motor de Palm i també amb motor Linux.

Pensem en una marca de cotxes de prestigi, que disposa dels seus prestigiosos motors, i té la oportunitat d'oferir com a opció vehicles amb els mateixos acabats i prestacions, amb un motor de prestigi, sòlid, compatible i a un preu irrisori. Així pot interessar als seus clients. Sembla intel·ligent oferir aquesta opció.

El motor Linux és un motor de solidesa provada, compatible amb tan o més entorns que el PalmOs, a un preu encara més interessant.
JPilot

Existeixen ordinadors de butxaca i telèfons que fan servir el motor Linux, concretament un micronucli de Linux. La seva solidesa i idoneïtat per aquesta finalitat està més que provada.

Per altra banda, potser és el moment d'aclarir, que el model de negoci de Palm 1+S es basa en llicenciar el SO als fabricants de maquinari, als que cobra royaltys. No cobra ni als usuaris, ni als desenvolupadors, als que ofereix gratuïtament les seves eines.

Això suposa que PalmSource col·laborarà amb la comunitat Linux, d'una manera semblant a com venia col·laborant fins ara, però de forma molt més activa i productiva, al fer-ho amb la comunitat més eficient.

Per que, a més, la gama de motors Linux, permetrà compartir moltes peces i connectors que fins ara exigien desenvolupar connectors (drivers) específics.

Per guanyar temps en aquesta cursa, PalmSource ha adquirit una companyia, CMS amb experiència en l'adaptació del motor Linux als telèfons.

PalmSource s'apunta al cavall guanyador, Linux.

Des del punt de vista del nostre país, esperem que així ajudi a accelerar l'assoliment d'una versió en català del sistema operatiu per a ordinadors de butxaca - i telèfons en català. Des de PalmCAT, ja ens hem posat en contacte amb el Michael Mace, CEO de PalmSource en aquest sentit.

Anterior: WindowsCE electricitat i ètica

Notícies relacionades:
An open letter to the Palm OS community
An open letter from PalmSource to the Linux community
PalmSource to Extend Leadership in Phone Software with Acquisition of China MobileSoft
Podcast (.mp3) de Jeff Kirvin a 1src
Linux for PlayStation 2 Community
iPodLinux Project

Notícies relacionades:
Debian Linux i Palm
Evolució i fusió de Mac Os i UNIX
Linux on the Sharp Zaurus

Següent: Sincronitzar PalmOS amb Linux
Anterior: WindowsCE electricitat i ètica

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Bon Nadal i feliç 2006

Conversió de text a parla en català

Ens hem traslladat a palmcat.tiddlyspot.com